Lajme:

Welkom op het forum!
Zijn er problemen met het forum? Maak dan een topic aan in "Club en forum vragen"

Main Menu

Sapporo 2.4

Filluar nga Sapporo1989, Mars 07, 2011, 08:57:29 MD

« meparshmi - tjetri »

0 Anëtare dhe 1 Vizitor po shikojne kete teme.

Sapporo1989

Hallo allemaal, mijn naam is Rob en ik ben sinds vorige week de trotse eigenaar van een Sapporo uit 1989. Voorheen geloof ik van een verzamelaar uit Roosendaal geweest (heb ik van horen zeggen), de goede man is wellicht ook lid van de club (ben benieuwd).
De eerste indruk van de wagen is zeer positief, hij ziet er nog strak uit en rijdt geweldig. Hij zweeft echt over de weg, het benzineverbruik kan alleen wat lager wat mij betreft. Ik reed met de eerste tank 1 op 10.2 (redelijk) maar met tweede tank met ongeveer zelfde rustige rijstijl 1 op 9. Misschien heeft er iemand een tip, ik heb overigens vandaag het stationair toerental vermindert naar zo'n 800.
Helaas is tijdens de eerste ritten mijn voorruit gebarsten door steenslag, rechtsboven een Jaap van zo'n 10 centimeter. Dat is dus een tegenvaller, bij reguliere autoruithandel is de voorruit voor deze oudere auto niet meer te krijgen. Wellicht heeft er hier iemand ook een tip en prijsindicatie?
Verder bennik heel benieuwd naar andere Sapporo eigenaren en hun ervaringen, hoeveel staan er eigenlijk nog geregistreerd in NL en hoeveel in de schuur?
Ik wil van de mijne zolang mogelijk genieten, hij is weliswaar voor dagelijks gebruik maar met een normale rijstijl moet het toch lukken om de wagen nog een tijd op de weg te houden. Hij is tiptop afgeleverd, voorzien van nieuwe accu, remleidingen achter, nieuwe distributieriem en hij heeft nu een dikke 210.000 km op de teller.

Ik zie graag reactie's en tips tegemoet, met vriendelijke groet Rob

P.S. Wanneer is er een clubdag/bijeenkomst alwaar klassieke familieleden pronken?

Robbert

#1
Van harte welkom op het forum :!: Je hebt een mooi en vooral zeldzame Mitsubishi in je bezit. Is het een automaat of  geschakeld? Heb je hem gekocht bij een dealer? Peter Ursum? Er zijn van dit model maar heel weinig verkocht en dus zeldzaam, de meeste zijn verkocht in 1987 en 88. In 1989 en begin 90 zijn de laatsten op kenteken gezet. Midden 1990 werd de Sapporo opgevolgd door de Sigma. Het verbruik van 1 op 10,2 is heel netjes, ze staan bekend om hun royale drinkgedrag. In Auto-visie jaarboek 1989 staat een test van dit model Sapporo en daarin kwamen ze bij normaal rijden uit op 1 op 8,8..maar het is tenslotte ook een 2.4i.

De motoren zijn doorgaans ijzersterk en probleemloos, zwak punt wat bij Mitsubishi,s tussen 1987 en 1996 met injectiemotor nog wel eens wil gebeuren is dat de ECU oftewel de injectiecomputer problemen wil geven, dit vertaald zich in stotteren inhouden of onregelmatig lopen van de motor. Dit komt omdat de Elco,s op de printplaat gaan lekken en het zuur wat daar uitlekt tast de boel aan.

Ik vond er laatst 1 op marktplaats met een bijzonder verhaal:
http://link.marktplaats.nl/420056324 Deze Sapporo hoort bij een groepje van 3 Ex demo wagens van de toenmalige importeur HNG uit Sassenheim. In Autovisie Jaarboek 1989 worden er 2 Sapporo,s getest met de kentekens: SJ-67-ZY en SJ-69-ZY. De wagen die nu te-koop word aangeboden is valt daar precies tussen namelijk de: SJ-68-ZY. Bijzondere Mits met een bijzondere geschiedenis. De wagen ziet er zo op de foto,s nog erg puik uit!

Ps: foto,s van je bolide zijn zeer welkom!


Groeten Robbert

Sapporo1989

#2
Hallo Robbert,

Bedankt voor je reactie, ik heb hem inderdaad bij Peter Ursem vandaan dus je weet waarschijnlijk om welke het gaat. Weet jij toevallig iets van de historie? Wat ik weet is dat hij een flinke tijd te koop heeft gestaan (vreemd eigenlijk maar misschien maakt onbekend onbemind) en dat hij dus daarvoor van een verzamelaar is geweest.

Foto's moet ik nog maken maar die zal ik binnenkort zeker uploaden! Ik ben echt superblij met de wagen en realiseer me dat hij tegenwoordig een zeldzame verschijning is op de weg. Wat dat lekken betreft, ik ben absoluut niet technisch maar ga ervan uit dat Peter Ursem waar de auto in onderhoud blijft er wel raad mee weet. Is het een preventief te voorkomen kwaal of komt de mijne vanzelf ook aan de beurt? Tot slot heb je nog een tip voor die ruit en wat voor Mitsubishi rijdt jijzelf?

Met vriendelijke groet,
Rob

Sapporo1989

#3
By the way, het is een automaat.

Gr. Rob

Robbert

#4
Citim nga: "Sapporo1989"Hallo Robbert,

Bedankt voor je reactie, ik heb hem inderdaad bij Peter Ursem vandaan dus je weet waarschijnlijk om welke het gaat. Weet jij toevallig iets van de historie? Wat ik weet is dat hij een flinke tijd te koop heeft gestaan (vreemd eigenlijk maar misschien maakt onbekend onbemind) en dat hij dus daarvoor van een verzamelaar is geweest.

Foto's moet ik nog maken maar die zal ik binnenkort zeker uploaden! Ik ben echt superblij met de wagen en realiseer me dat hij tegenwoordig een zeldzame verschijning is op de weg. Wat dat lekken betreft, ik ben absoluut niet technisch maar ga ervan uit dat Peter Ursem waar de auto in onderhoud blijft er wel raad mee weet. Is het een preventief te voorkomen kwaal of komt de mijne vanzelf ook aan de beurt? Tot slot heb je nog een tip voor die ruit en wat voor Mitsubishi rijdt jijzelf?

Met vriendelijke groet,
Rob

Graag gedaan :)

Ik weet om welke wagen het gaat, er zijn maar weinig 89,ers die te-koop hebben gestaan dus vandaar dat ik het wist. Ik kan je omtrent de wagen verder niets vertellen, de wagen stond eerst voor 1950,00€ tekoop dat was de reden dat ie niet verkocht werd omdat ie relatief duur was. De liefhebber heeft het er voor over maar helaas zijn liefhebbers dungezaaid :(  Ik ben blij dat deze wagen bij een liefhebber terrecht is gekomen.

Als de motor verder goed loopt en rijd hoef je je over de ECU geen zorgen maken, je kunt wel een keer de ECU controleren op Elco lekkage. Misschien is de ECU in het verleden al eens gereviseerd door AS-Tronics. Kortom zolang de motor goed loopt geen zorgen. Omtrent je voorruit: Eric de Kort uit Kaatsheuvel is gespecialiseerd in Mitsubishi klassiekers, die heeft misschien wel een goede ruit liggen, je kunt het ook proberen bij Jappoto uit Wirdum "GR"die zijn net als Eric de Kort Japanner specialist. Voor adressen en telefoonnummers zie link: http://www.mitsubishi-owners-club.nl/forums/viewtopic.php?f=20&t=5615

Ik reed tot voor 4 weken geleden in een 92er Galant 2.0 16V GTi, die was na 300.00 aan v.v toe en heb er een Daihatsu Applause 1.6 16V "bj 2000" voor terug gekocht. Ik ben momenteel bezig om een zeer zeldzame Mitsubishi te restaureren, namelijk een Cordia 1.6 GSL Automaat uit 1982, de wagen betreft een schuurvondst, heeft sinds 1992 stil gestaan en heeft slechts 34.000 op de teller. Ik houd de vorderingen bij in een apparte topic: http://www.mitsubishi-owners-club.nl/forums/viewtopic.php?f=20&t=6203

Groeten Robbert

Niels

#5
Hoi Rob,

Van harte met je aanwinst. Ik heb ook nog even mailcontact gehad met Ursem over deze Sapporo, maar vond hem gezien de roestplekjes te duur. Die moet je wel snel aanpakken. Overigens zijn deze Sapporo's over het algemeen redelijk roestbestendig. In ieder geval vele malen beter dan de Galant waar deze Sapporo van afgeleid is.

Ik blijf het verder nog steeds een interessante auto vinden, zo'n Sapporo. Had ik een dik pak geld.......kwam er wel een versie met airco, schuifdak etc. Echter gezien de huidige omstandigheden en mijn huidige wagenpark wordt dat niet snel wat  :( . Hopelijk mogen we je ergens in het jaar met je Sapporo verwelkomen op een clubmeeting.  

Trouwens, als je ruimte hebt, is een donor altijd handig, mocht je die ooit vinden (voor weinig  ;) ). Onderdelen zijn behoorlijk moeilijk te vinden en als er iets is zijn die erg duur.
Tip: op Marktplaatst staat nog een blauwe. Technisch aardig ok, maar niet de mooiste (heeft ook wel wat roest aan dorpels en achterschermen). Voor 4-500 euro heb je die wel.

Sapporo1989

#6
Bedankt Niels,

Mijn bericht is niet geplaatst dus nieuwe poging:

Donorauto is goed idee maar moet eerst goedkope stalling vinden (omgeving Hoorn). Als donorauto technisch ook nog goed is zou je die natuurlijk ook kunnen opknappen, maar dan slaat voor je het weet de verzamelaarsgekte toe en daar wordt je ook niet wijzer van. Mijn vrouw is daar ook niet zo enthousiast voor vrees ik. Maar als de donorauto zelf ook nog prima rijdt wil ik er af en toe ook mee karren. Hoe zit het trouwens met verzekering en wegenbelasting, kan je een auto om de haverklap schorsen?

Wat betreft roest moet ik misschien naar een spuiterij omdat ik zelf niet handig en technisch ben. Misschien ook tips via de club? Ik wil de auto zolang mogelijk netjes houden maar het mag niet teveel gaan kosten. Dat kan ik me eenvoudigweg niet permiteren.

Gr. Rob

Niels

#7
Hoi Rob,

Ja, die verzamelaarsgekte... daar heb ik ook een beetje last van  ;) . Heb voor mijn Sigma 1 donorauto voornamelijk voor plaatwerk en interieur delen en 1 Sigma waar nog een ander blok in moet. Dat zijn dus al 3 Sigma's.... En dan heb ik het alleen nog maar over de Sigma's haha.

Schorsen kan inderdaad elk jaar, jaar in, jaar uit. Voor auto's ouder dan (ik meen) 15 jaar kost dat ca. 23 euro per jaar. Je kunt dit m.b.v. je Digid via de RDW site doen of bij de balie op een postkantoor.

Verzekering kun je dan door laten lopen tijdens schorsing en is in jouw geval misschien ook handig. Wel zou ik dan eerst de plekjes netjes (laten) maken en vervolgens de auto, gepoetst en wel, laten taxeren. Op dit moment wordt nl. bij een standaard verzekering uitgegaan van de dagwaarde. Taxatie kost je ca. 100 euro, maar is het denk ik wel waard.

V.w.b. de roest: Van jouw Sapporo is het nog niet zodanig erg dat je moet gaan lassen. Je kunt zelf best al wat doen; plekjes opschuren (voorzichtig dat je met je schuurpapier niet over de goede lak gaat), afspoelen en insmeren met een roestomvormer als Fertan bijv. (ben ik zelf erg tevreden over). Roest hoef je niet eens helemaal weg te schuren. Goed vooraf even de gebruiksaanwijzing van de roestomvormer lezen. Dat houd roestvorming/verdere uitbreiding al aardig tegen. Omdat die stukjes plaatwerk dan niet meer glad en egaal zijn, kun je die behandelde plekjes het beste met een klein beetje plamuur glad maken. De rest kun je het beste bij een spuiter laten doen (grondlak + aflakken). Als je dan de auto alleen in het voorjaar en de zomer rijdt (oftewel heel veel regen in de hersft en pekel in de winter vermijdt), hou je roest behoorlijk lang weg.

Als je je auto nu all-risk/WA plus verzekerd is, is ruitschade als het goed is gedekt en ben je alleen een eigen risico kwijt van, ik denk, 150 euro. Een nieuwe ruit is wel te bestellen (wordt op bestelling gemaakt), maar kost aardig wat centen. Ik had mazzel dat ik mijn Sigma WA plus verzekerd had toen ik een steen op mijn ruit kreeg en er een nieuwe ruit in moest. Had mij anders ruim 700 euro gekost  :shock:

Trouwens, v.w.b. de verzekering; als je auto getaxeerd is en bij sommige verzekeringsmaatschappijen ook zonder taxatie, kun je een liefhebbers/2e-auto (of hoe ze het noemen) verzekering afsluiten. Met taxatie een classic of semi-classic verzekering. Scheelt in premie, maar je zit wel een een max. aantal km's per jaar.