Lajme:

Welkom op het forum!
Vergeet niet je profiel aan te vullen met je gegevens, of te wijzigen.

Main Menu

Even voorstellen en verzoekje

Filluar nga tlucassen, Mars 19, 2010, 02:26:17 MD

« meparshmi - tjetri »

0 Anëtare dhe 1 Vizitor po shikojne kete teme.

tlucassen

Hoi,

Ik zal mij even voorstellen en uitleggen wat ik op dit forum kom doen. Ik ben al sinds klein kind een groot fanaat van alles met wielen. Zodra ik het enigszins kon betalen heb ik dan ook zelf een auto en later een motor gekocht. Hierbij heb ik me meestal ook direct bij het bijbehorende internet-forum aangesloten.

In het dagelijks leven ben ik onderzoeker aan de Universiteit Twente. Daarbij houd ik me vooral bezig met verschillende aspecten van Wikipedia. Voor mijn laatste experiment heb ik eindelijk een 'smoes' gevonden om werk en hobby te combineren. Ik kijk nu namelijk specifiek naar Wikipedia artikelen over autotechniek.

Ik wil jullie vragen om mij daar bij te helpen. Dit kun je doen door mee te doen aan mijn online onderzoekje. Het bestaat uit een paar vraagjes en zal echt maar een paar minuten tijd innemen. Ga hiervoor naar de volgende link:

http://www.teunlucassen.nl/onderzoek

Ik wil iedereen wel vragen om eerst de vragenlijst in te vullen voordat je de reacties op deze post leest. Verdere verspreiding van mijn vragenlijst is natuurlijk zeer welkom, ook onder niet-autoliefhebbers!

Alvast ontzettend bedankt!

Groeten van een mede-autofanaat,

Teun Lucassen

Chaoth

#1
Done.  :)

Sancho

#2
En done. Korte vragenlijst...

tlucassen

#3
Ik heb van verschillende kanten het verzoek gehad om de resultaten van dit onderzoek te posten. Ik ben voornemens dit te doen, maar dan zal ik eerst voldoende deelnemers moeten hebben. We zijn al wel lekker op weg, bedankt daarvoor!

tlucassen

#4
Ik heb een aantal mensen beloofd om mijn onderzoek verder toe te lichten zodra de online vragenlijst gesloten wordt.

Wat ik met dit onderzoek wilde uitvinden is hoe experts en beginners op een bepaald onderwerp de betrouwbaarheid van Wikipedia artikelen inschatten. Zoals jullie weten was het onderwerp autotechniek. Om experts te werven heb ik diverse autofora bezocht. Beginners heb ik op overige fora gevonden.

Er werden artikelen over 3 verschillende onderwerpen aan de verschillende deelnemers aangeboden. Een over de boxermotor, een over de V-motor en een over de biturbo. Echter, van elk artikel werden 4 versies aangeboden, eenmaal het origineel zoals deze op Wikipedia stond, en 3 gemanipuleerde versies. In deze 3 gemanipuleerde versies stonden een aantal fouten (sommige van jullie hebben dit ook opgemerkt). Het verschil tussen deze versies was het aantal fouten wat er in stond. Ik kan helaas niet per persoon achterhalen welke versie je gehad hebt.

Kort samengevat zijn mijn bevindingen als volgt: Beginners vertrouwen over het algemeen minder op artikelen van goede kwaliteit dan experts. Echter, bij experts neemt het vertrouwen af als de kwaliteit van de artikelen minder wordt, terwijl dit bij beginners gelijk blijft. Ik heb zo mijn ideeën over wat dit betekent. Wellicht hebben jullie daar ook ideeën over?

Ik wil alle 657 deelnemers aan dit onderzoek bedanken. Ik hoop dat je bij een mogelijk vervolgonderzoek weer bereid bent om hier een paar minuten tijd in te steken.